lauantai 14. syyskuuta 2013

KiusaamisestaMeneillään oleva julkkis BigBrother on nostanut esiin keskustelun kiusaamisesta. En ole itse katsellut ohjelmaa, mutta seurannut mediassa olevia juttuja ja Twitterkeskustelua aiheesta. Olen aiemmin työskennellyt useamman vuoden niin koulussa kuin työpaikalla kiusaamisen kohteeksi joutuneiden kanssa ja siksi aihe on yhä minulle tärkeä. Puhumattakaan siitä, että minulla on oma kokemus koulussa kiusatuksi joutumisesta.

Oma huomioni on keskittynyt kahteen asiaan BB:stä nousseessa keskustelussa. Ensimmäinen on se, että tulkintani mukaan (korjatkaa, jos olen väärässä) ulos sääntörikkomuksien takia ovat joutuneet ne, jotka ovat reagoineet heihin kohdistuneen kiusaamisen seurauksena aggressiivisesti. Jos katsojat ovat sitä mieltä, että osa asukkaista on joutunut kiusaamisen kohteeksi, tuskin ohjelman tekijät ovat täysin tietämättömiä asiasta? On aika räikeää, että on hyväksyttyä tahallisesti vahingoittaa muita, jos käyttää henkistä väkivaltaa. Tällainen kuva syntyy väkisinkin silloin, kun asiattomasti ja loukkaavasti käyttäytyneet saavat jäädä taloon ja jatkaa toimintaansa. Kohtuullista olisi se, että myös heidät poistettaisiin ohjelmasta. Tämä on kuitenkin ikävän yleistä paikoissa, joissa kiusaamista esiintyy. Liian usein tuntuu olevan helpompaa poistaa kiusaamisen kohteena oleva tai odottaa, että tilanne kärjistyy niin pitkälle, että kohteen on pakko lähteä itse. Näin aiheutetaan ihmisille lisää vaurioita, niin niille, jotka kiusaavat että niille, jotka ovat kiusaamisen kohteena.

Toinen huomio liittyy edelliseen ja siihen, että kiusaamisen kohteena olevia kehotetaan aika usein "antamaan" takaisin. BB on ilmeisesti aika hyvin osoittanut sen, miksi tämä neuvo ei toimi. Kaiken vastuun lykkääminen  kiusaamisen kohteena olevalle opettaa nopeasti niin lapsille kuin aikuisillekin, kuinka pahaksi tilanne voi kehittyä juuri sen jälkeen, kun he ovat noudattaneet neuvoa ja antaneet takaisin. Jos tilanne käsitellään niin, että vain "takaisin antajaa" rangaistaan, hän on usein menettänyt viimeisenkin mahdollisuuden puolustautua tai saada apua. Kiusaajat palkitaan ja todennäköisesti härnääminen jatkuu tarkoitushakuisempana kuin aikaisemmin.

Ehkä meneillään oleva BB voi opettaa meille jotain? Kiusaaminen ei ole koskaan pelkästään yksilön ongelma, ei kiusaajan eikä kiusatun. Se on yhteisön ongelma. Loppujen lopuksi yhteisö joko hyväksyy tai puuttuu asiaan. Selän kääntäminen jättää kiusaajaksi ja kiusatuksi leimatut yksin. Kiusaaminen ei tapahdu tyhjiössä ja siksi meillä on kaikkilla velvollisuus toimia omissa yhteisöissämme niin, että kaikenlainen kiusaaminen saadaan loppumaan mahdollisimman nopeasti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti