sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Kukkahattutäteily


Kukkahattutäti- sanasta on tullut lyömäase. Sitä käytetään, kun halutaan leimata jonkun (yleensä naisen) toiminta hössöttämiseksi, epärealistiseksi ja älyttömäksi. Silti usein ihmiset, jotka ansaitsevat kukkahattutäti- nimityksen ovat niitä, joilla vielä elää toivo ihmisten tukemisesta ja usko uusiin mahdollisuuksiin. He ovat usein myös ihmisiä, jotka ovat nähneet enemmän surullisia tarinoita ja kohtaloita kuin keskivertoihminen tulee ikinä näkemään elämänsä aikana. Toki ylilyöntejäkin tapahtuu, mutta niissäkin on usein pohjimmiltaa kyse turvallisuudesta ja sen ylläpitämisestä.

Kukkahattu edustaa kahta asiaa, joista ensimmäinen on kauneus. Tarvitsemme elämäämme kauneutta ja suurin osa meistä hakee sitä tavalla tai toisella. Mikä on sinun mielestäsi kaunista? Miksi se on sinulle tärkeää? Kauneutta löytyy uskomattoman monesta paikasta, joskus jopa sieltä, mistä emme ikinä uskoisi sitä löytyvän. Aidoissa kohtaamisissa on aina oma kauneutensa, joka on joka kerta omanlaisensa.

Kukkahattu edustaa myös sitä, ettemme ota itseämme turhan vakavasti. Rikkaaseen elämään kuuluu aina jonkin verran höpsöyttä. Se tuo elämään keveyttä. Kohdatessamme muita ihmisiä olisi hyvä ainakin silloin tällöin vaihtaa asiantuntijalakki kukkahattuun. Luopua siitä ajatuksesta, että tiedämme kaiken ja vaihtaa se tutkivaan, uteliaaseen asenteeseen, aitoon haluun ymmärtää toisen ihmisen ajatuksia.

Täteily on myös tietämistä, tädit pitävät huolta asioista. He tietävät ympärillä olevien asioiden kehittymisestä.  Täti sinänsä ei kuulosta sukupuolineutraalilta vaikka on sitä. Täti on tieto. Tieto sinällään on täysin vapaa sukupuolirooleista. Jokaisen elämän varrelta toivottavasti löytyy täti, joka muistaa syntymäpäivät, naulaa taulun seinälle, kuuntelee elämän myrskyt ja auttaa silloin kun mikään ei toimi, turvallinen ihmissuhde.

Kukkahattutäteilyä ei hetkauta toimintaan perustuvat analyyttiset tilastofaktat tai yhteiskunnallisen tietouden tuoma sosiolektiikan jargon. Kukkahattutädit pitävät mielessä, että asiaa ei voi niin ilmaista niin, että sen kaikki ymmärtävät. Puhujan on osattava ilmaista itsensä ja asiansa. Kukkahattu tädit pitävät hatuista kiinni, koska hattu pitää ajatukset kasassa ja ihmisarvon mielessä.

Jaana & Katri

1 kommentti: