keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Onnistumisen tutkiminen



Kuinka usein olet istunut alas ja kaikessa rauhassa miettinyt jotain onnistumistasi? Kuinka usein onnistumisien jälkeen ehdit rauhassa miettiä, mitkä tekijät auttoivat onnistumaan? Kun kohtaat uuden haasteen, tiedätkö mitkä vahvuutesi ovat? Osaatko soveltaa aikaisemmista onnistumisista oppimiasi asioita?

Veikkaan, että suurelle osalle meistä on helpompaa miettiä asioita, joissa koemme epäonnistuneemme. Todennäköisesti kykenet luettelemaan paljon asioita itsessäsi, jotka ovat aiheuttaneet ongelmia ja epäonnistumisia. Niin vapaa-ajalla kuin töissäkin käytämme kohtuullisen paljon aikaa virheiden ja epäonnistumisien ruotimiseen. Niin pitääkin toki tehdä, jotta olisi mahdollisuus oppia menneestä ja välttää SAMA virhe tulevaisuudessa- Mutta virheitä ja epäonnistumisia se ei poista kokonaan. Niitä tulee aina uusia. Se on asia, johon tässä maailmassa voi rauhassa luottaa.

Miksi onnistumisien tutkiminen olisi tärkeää? Ensinäkin siksi, että ihmisinä huomiomme kiinnittyy luotaisesti negatiiviseksi koettuihin asioihin. Muistaaksemme myös onnistumiset ja hyvät kohdat, meidän pitää harjoituttaa itsellemme kyky muistaa ne. Jokaisen elämästä löytyy onnistumisen kokemuksia, niiden muistamista vain pitäisi aktiivisesti vahvistaa. Onnistumisien tutkiminen toisi usein oman aktiivisen toiminnan näkyviin. Kuinka usein ajattelet, että onnistuminen oli vain onnenkantamoinen tai muiden kuin sinun aikaansaamaa?

Onnistumisien tutkiminen työpaikoilla taas edistää yhteisöllisyyttä ja samassa veneessä olemisen kokemusta. Lisäksi sillä olisi merkitystä tässä projektien ja muutosten luvatussa maailmassa. Väitän, että osa ihmisten muutosvastaisuudesta johtuu niistä kaikista aiemmista muutoksista ja projekteistä, joissa jo kaikki toimivakin on heitetty pesuveden mukana viemäriin. Onnistumisia tutkimalla pystyisimme määrittelemään, mitkä asiat jo toimivat. Silloin ehkä muutoksen kourissa olisi mahdollista pitää kiinni toimivista asioista ja luopua tai kehittää niitä asioita, jotka eivät toimi.

Lopuksi: Mieti elämässäsi tilannetta, jossa koit onnistuneesi. Miksi onnistuminen juuri tässä asiassa oli sinulle tärkeää? Mitkä tekijät auttoivat sinua onnistumaan? Mitkä taitosi/kykysi olivat keskeisiä onnistumisessa? Minkälainen tuki auttoi sinua onnistumaan? Mitkä taitosi/kykysi ovat tämän kokemuksen perusteella sellaisia, joita sinun kannattaisi kehittää tulevaisuudessa?

Onnistumisen iloa toivottaa Katri :-)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti